Under radarn: kilometerskatt

Det har diskuterats förhållandevis mycket om integritets- och yttrandefrihetsfrågor den senaste månaden eller så, inte minst om hemlig dataavläsning, och inte minst av HAX på Femte Juli. Diskussioner om dessa ämnen är alltid välkommet, eftersom de är närmast obefintliga både i mainstreammedia och huvuddelen av alternativmedia, om än något mindre så i de senare.

En fråga som dock helt tycks ha flugit under radarn är kilometerskatten. Det har kommit förslag om kilometerskatt för personbilar, med olika skatt beroende på var man kör.

Det är till att börja med en ekonomisk fråga, för det kommer knappast att ersätta bensinskatten, utan läggas utöver bensinskatten och därmed innebära en mycket stor höjning av den totala bilrelaterade skatten. Siffror om ca fem kronor per mil i storstäderna har nämnts.

Än värre är att, för att kunna beräkna denna skatt, behövs information om var och hur mycket man har kört. Det kommer alltså att i varje bil behöva installeras en dosa som kontinuerligt spårar dess position, och är omöjlig och/eller straffbart att stänga av. Det går naturligtvis att göra systemet relativt integritetsvänligt, genom att den enbart loggar antal körda kilometer i de olika skattezonerna, och inte sparar någonting om positioner, och sedan läses av t.ex. i samband med besiktning, men att tro att staten inte åtminstone kommer att försöka att implementera åtminstone kontinuerlig loggning av position, och kanske till och med realtidsrapportering till Skatteverket, är sannolikt ett försök till självbedrägeri.

Det är alltid mycket svårare att få igenom ett upphävande av en redan införd åtgärd, än att förhindra att den införs från början. Det förra är nästintill omöjligt. Så den här frågan är av yttersta vikt att ta tag i nu.

Etiketter:, , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: