Lyssna på Radio Bubbla i FM-radio!

I det senaste avsnittet av Radio Bubbla diskuterades att Sveriges Radio tappar lyssnare till andra producenter, i och med att allt fler lyssnar på program som podcast i stället för på FM-radion. Det är lika enkelt att lyssna på eller ladda ned ett utlagt avsnitt av t.ex. Radio Bubbla som ett av Studio Ett. Men FM-radion är fortfarande överlägset enklast när det gäller ”tablåradio”, så där är SR fortfarande störst. Det sades också att Radio Bubbla, trots att de har en nätradiostation som sänder dygnet runt, troligen aldrig kommer att kunna sända i FM eftersom tillstånd är mycket dyrt och piratradiosändningar beivras.

Men du kan själv sända Radio Bubbla – eller för den delen vilken webbradio du vill – på FM, i ett litet område som hemmet eller arbetsplatsen!

Du behöver:

  • 1st. internetansluten enhet som kan spela webbradio och har line-/hörlursutgång eller Bluetooth, t.ex. dator, smartphone, surfplatta…
  • 1st. FM-sändare med motsvarande ingång, t.ex. denna eller denna
  • Om den inte ska användas i fordon med cigarrettändaruttag, en adapter, t.ex. denna (det finns även FM-sändare som drivs med USB eller småbatterier)
  • 1 eller flera FM-radioapparater

Koppla FM-sändaren till enheten och strömkällan, ställ in en oanvänd frekvens, starta webbradion och ratta radion till samma frekvens. Klart!

För användning i hemmet är nyttan begränsad, men man kan ha sändarutrustningen ligga ständigt påslagen i hörnan med internetprylarna (router etc.), för att skapa ett likadant incitament för sig själv och familj/samboende att lyssna på Radio Bubbla som redan finns för SR och reklamradion. Det är också lämpligt om man har någon fin radiomottagare som man vill använda men saknar lika fina program…

Men den stora nyttan finns om du är företagsägare/VD/whatever med anställda – eller anställd och får gehör för denna lösning hos chefen. Sänd Radio Bubbla så att alla på jobbet kan ratta in! Om byggnaden är lite större behövs flera sändare, eftersom dessa sändares licensfrihet beror på att de inte når så långt. Välj då sändare med 3,5mm-jack, köp till lämpliga skarvkablar och förgreningar till dessa, och mata dem från samma ljudkälla för att inte ljudet ska komma i osynk. Ställ också sändarna på olika frekvenser för att de inte ska störa varandra, och sätt upp en skylt med vilka frekvenser som gäller.

Happy Listening!

Etiketter:, , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: