Statligt vedhat

7De senaste åren har nyhet efter nyhet publicerats, där det bankas in i folk att vedeldning är skadligt för hälsan. Idag sades det på nyheterna i SR att vedeldning ökar risken för demens. På radion var det ännu mer inriktat på just vedeldningen än i den länkade artikeln.

Alltid är det frågan om ”forskning” från t.ex. universitet, som denna gång Umeå universitet.

Det ska framstå som att det är frågan om oberoende vetenskapliga rön – rena fakta – men jag uppfattar det som uppenbart att detta är ett slags politisk kampanj. Man vill få till begränsningar eller till och med förbud mot vedeldning. (Man har redan infört strängare utsläppskrav på nyinstallationer, något som av vissa tolkats som ett förbud mot vedspisar, men enligt andra källor klarar vissa vedspisar kraven.)

 

Man har hittat ett ämne som man vill ha förbud emot, sedan har man gett ”forskare” i uppdrag att hitta allt dåligt med ämnet (säkert med rikliga bidrag), från många olika vinklar, och sedan tar massmedia i från tårna för att basunera ut det. En samordnad kampanj. Skulle ett forskningsteam komma fram till neutrala eller positiva resultat i en sån här fråga, skulle dessa förtigas.

 

Man kan fråga sig om detta bara är ett antal personer inom staten som stör sig på grannarnas vedrök, lobbyism från tillverkare av andra värmekällor, eller rentav ytterligare ett påverkansprojekt från FN, i likhet med insektsbaserad mat.

Alla som kan behöver stå på sig för rätten att elda med ved. Det är en livräddare när internet – och därmed de ”smarta” elnäten – havererar. Det är inte en fråga om ”om”, utan ”när”. Och det duger inte att ha eldstad i reserv utan att ha använt den – man behöver åtminstone någon gång prova hur mycket ved som går åt, så att man kan dimensionera sitt vedlager, veta hur man gör för att laga mat med de resurser man har, etc. Detta är sådant som borde stått i den broschyr från MSB som kom i brevlådan för några veckor sedan. Nåja, där stod ju i alla fall om ”fake news”, någonting som jag klassar nyheten om 70% ökad demensrisk p.g.a. egen vedkamin som…

Annonser

Taggar:, , , , , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: