Sociala medier anledningen bakom arbetsovilja?

Jag läste Boris Benulics inlägg om företagares självförtroende och ungdomar utanför arbetsmarknad och skola (länk), och tänkte lämna en kommentar, men jag har en teori som förtjänar ett eget blogginlägg:

Boris menar att satsningen på att visa att det är roligt att jobba inte kommer att lyckas, eftersom det inte alltid är roligt att jobba, men dock nödvändigt.

Jag vet inte riktigt om han menar att det skulle hindra viljan att arbeta att arbetet ibland är tråkigt, eller att det faktiskt oftast är tråkigt, för det senare tror jag faktiskt är felaktigt för de flesta.

Oftast ÄR det ju roligt att jobba. Inte så att man skrattande går till jobbet varje dag förstås, och alla har väl extra tunga dagar då och då när man inget hellre vill än somna om, men den sköna känslan av att faktiskt göra någonting användbart, och samtidigt tjäna pengar, om det så bara är att t.ex. trimma gräs eller borra hål, brukar ju vara närvarande när man jobbar.

Jag tror att problemet är ett annat: hur vi fördriver tiden. ”Roligt” är ju ett relativt begrepp.

Även förr fanns ju tidsfördriv – sällskapsspel, böcker, TV, datorspel. Men man visste att det egentligen var ganska meningslöst, och oftast inte så föränderligt, så det blev tråkigt efter ett tag. Då längtade man efter att göra någonting nyttigt.

Idag finns videomedia som YouTube och Netflix. När filmen eller serieavsnittet tar slut, kan man bara ta nästa. Det bidrar säkert till att jobb av något slag (oavsett det är förvärvsarbete eller göra något åt sig själv), känns mindre intressant.

Men än värre är de sociala medierna, där man själv har en möjlighet att påverka (som dessutom upplevs större än den är, på grund av filterbubblor), och har vänner och ett ständigt föränderligt flöde, men framförallt risken att missa något, risken att inte hänga med i det senaste snacket.

Detta är som en stark drog, och gör tillfredsställelsen man känner av att arbeta liten i jämförelse.

Folk står ofta till och med på jobbet, stora delar av dagen, och tittar i telefonerna istället för att arbeta – jag har sett det med egna ögon!

Jag tror att detta är ett jätteproblem, framförallt på fritiden. Jobba behöver man ju göra för att tjäna pengar, men många är de uppfinningar och upptäckter som gjorts av folk som tänkt och experimenterat på sin fritid. Om folk istället är klistrade framför telefoner, plattor och datorer, läsande och skrivande om sådant som redan tänkts och skett, förlorar de ju denna möjlighet att förbättra livet för både sig själva och andra!

Trots att jag inte har dessa snabba sociala medier, utan bara skriver denna blogg och läser några bloggar och nyhetssidor, känner till och med jag abstinensen ibland. Jag borde fundera på det jag har framför mig på jobbet, men tänker med längtan hem till tangentbordet på hur jag ska formulera en mening om ansiktsigenkännande övervakningskameror eller ge en verbal känga till censurförespråkande massmedia…

Nej, nu ska jag gå och lägga mig, så att jag kommer iväg till arbetet imorgon utan att vara trött, godnatt!

Etiketter:, , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: