Automatisk hellbanning överallt?

Om man blir bannad på vanligt sätt, det vill säga att man får upp ett meddelande med innebörden ”du har blivit avstängd från att posta på detta forum”, är det sannolikt att man skapar ett nytt konto och fortsätter att posta sådant som moderatorerna inte tyckte om. Därför tillämpar vissa forum ”hellbanning” – för den avstängda användaren ser det ut som att de inlägg vederbörande postar kommer in i tråden, men ingen annan kan se dem. Meningen är att användaren ska tro att ingen är intresserad, och därför tröttna på att posta. För att undvika försurning av cybervattnen kring min blogg, tänker jag inte diskutera vad jag tycker om förfarandet, i alla fall inte i detta inlägg. Jag ska istället ställa några frågor.

Hur ofta har du försökt posta en kommentar i ett WordPress- eller Disquskommentarsfält, och den:
1: Laddar om sidan, utan att någonting annat händer, och när du försöker skicka igen, får du meddelandet ”Whoops, it looks like you’ve already said that!”, men ingen kommentar någonsin kommer fram?
2: Visar texten ”Your comment is awaiting moderation” utan någon synlig anledning som t.ex. länkar, misstänkta ord eller otrevligt språk, och kommentaren aldrig släpps igenom?
3: Ingen svarar på din kommentar, trots att den är en del av ett samtal och svar kan förväntas?

E-post anser man ju vanligtvis att den är relativt privat och ofiltrerad, men det finns ju i alla fall spamfilter i de flesta mejltjänster. För många (5-10) år sedan läste jag om ett nytt filtersystem som fick kritik för att det potentiellt kunde användas för att stoppa mejl från konkurrenter eller piratkopierade mejlprogram? Minnet är lite svagt, men jag tror att det var Microsoft som hade utvecklat det, och att det fanns i själva mejlservrarna, och inte i någon klient.

Hur ofta skickar du e-post som du vill ha svar på, och:
1: Inte får svar första gången, och i svaret på påminnelsen du skickar, får svaret ”Vi tycks ha missat ditt första mejl”?
2: Får svar, skickar en följdfråga, och sedan inte får svar, oftast inte ens efter påminnelse?
3: Får autosvar eller till och med personligt svar ”vi lovar att återkomma”, ibland med tidsangivelse på t.ex. 72 timmar, men aldrig får något mer svar?
4: Har skickat till dig själv från en annan adress, eller att någon du känner har skickat till dig, men det kommer ändå inte fram, inte ens i spam-mappen?

 

Har du en blogg eller annan sida med besöksstatistik, och får orimligt lite trafik till vissa inlägg eller till sidan överhuvudtaget, kanske en tiondel av vad som verkar normalt för en sådan sida, eller en tredjedel för ett specifikt inlägg? Får du orimligt lite kommentarer jämfört med hur många besökare du har och vad du skriver om?

 

Allt det ovanstående händer mig regelbundet. I allmänhet när det handlar om övervakning, och i synnerhet när det handlar om övervakningskameror och/eller ansiktsigenkänning. Är det bara en blandning av paranoia, mina inställningar och webbläsarplugins, allmänt ointresse hos andra, samt en stor dos otur, eller kryllar internet av något slags hellbanning-algoritmer, designade för att motverka övervakningskritik?

Tänk på att det faktiskt finns ett mycket starkt incitament för detta – företagen som tillhandahåller plattformerna är oftast samma företag som tjänar miljarder på just övervakning, för riktad reklam.

Annonser

Taggar:, , , , , , , , ,

4 responses to “Automatisk hellbanning överallt?”

  1. Anon ym says :

    Jag har jobbat som kundtjänst på ett större webbhotell och använt mig av ”Vi tycks inte ha fått ditt tidigare mejl” som ursäkt för att inte ha velat svarat tidigare. Extremt omoget, ett tjänstefel och ett svek mot såväl arbetsgivare som mot kund.

    Det sagt så är det något som är väldigt lätt att skylla på, eftersom det är omöjligt att verifiera.

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: