En katastrof nu är det bästa som kan hända

Har jag fullständigt tappat förståndet, när jag skriver någonting så konstigt? Döm själv.

I något hundratal år har samhället utvecklats i en rasande fart. Olja, automatisering, elektricitet och på senare tid datorer och internet har fått utvecklingen att accelerera exponentiellt. Människor bor, huvudsakligen, inte på bondgårdar längre, utan i städer, där de köper mat. De bondgårdar som finns är mycket större och effektivare, tack vare nämnda utveckling.

Ett tag efter att vi började utvinna olja, kunde samhället klara sig utan olja. Det kan vi inte längre, även om en långsam omställning håller på att ske pga klimathotet (oavsett om det är verkligt, eller som verkar vara den vanliga uppfattningen på bubb.la och anknutna sidor, en bluff eller ett missförstånd). Hursomhelst är oljan en ändlig resurs, men omställningen behöver i alla fall inte ske ögonblickligen.

Ett tag efter att vi började elektrifiera samhället, kunde samhället klara sig utan el. Vedspisar fanns i hemmen, isdösar, jordkällare, fotogenlampor och allt annat man använde innan elens intåg, fanns fortfarande. Nu bor vi mestadels i städer, men oavsett var vi bor är i alla fall de allra flesta av oss fullständigt beroende av elektricitet för vår överlevnad. Vatten, mat och värme – allt kräver el för att kunna hållas färskt, levereras och framställas. Som tur är, har elnätet visat sig vara mycket robust – de strömavbrott som inträffar är begränsade både i tid och utbredning.

Ett tag efter att vi började digitalisera samhället, kunde vi klara oss utan datorer och internet. Pengar var lika med kontanter, räkningar etc, kommunicerade gjorde man per telefon eller post, och industrier – inklusive bondgårdar och matförädling – styrdes för hand eller med elektromekanisk automatik.

Nu är det mesta datoriserat, och styrs med program. I sig ganska robust, eftersom det är olika datorer med olika program, på olika platser, men allt mer kopplas nu upp mot internet – en process som ständigt fortsätter i område för område, detalj för detalj. Det kontantlösa samhället håller redan på att ta över. Industrimaskiner, inklusive sådana som används för produktion av livsviktiga produkter, kopplas upp mot nätet. Matförsörjningens maskiner också. Och det kanske allra farligaste – styrningen av elnätet kopplas mot internet.

Kanske finns någon form av redundans om internetkommunikationen faller bort, men det finns inga IT-system som är säkra. Läs det igen: Det finns inga IT-system som är säkra. Alla system har säkerhetshål. (Länk) Förr eller senare kommer det perfekta viruset med all säkerhet att skapas och släppas löst. Kanske av en stat som vill ställa till oreda för sina fiender, kanske av någon uttråkad hobbyhacker. Eller så inträffar något grundläggande fel som ingen har insett att det kan hända.

Stuxnet har visat att skadlig kod kan orsaka fysisk förstörelse av utrustning. Att försöka köra saker manuellt för att ordna människors överlevnad kan därför bli omöjligt då dessa maskiner är förstörda. Och även om de inte blir förstörda, är de flesta troligen inte ens byggda för att kunna styras manuellt. Och finns det ingen el spelar det ju ingen roll i alla fall.

Men om vi redan är så illa ute att hundratusentals sannolikt skulle dö, kan väl bara en idiot säga att det bästa som skulle kunna hända är att denna katastrof sker nu?

Tvärtom. Uppkopplingsprocessen fortsätter hela tiden. Vi går framåt i en extrem och ökande takt, och raserar vägen bakom oss. Digitalisering verkar vara det mest moderiktiga som finns, och anses praktiskt taget av alla vara ett självändamål. Ingenting tyder på att något kan stoppa vansinnet, mindre än en stor katastrof som på ett övertydligt sätt visar farorna. Sker det nu, kommer minst hundratusentals att dö. Sker det om tio år kommer minst tiomiljontals att dö. Sker det om femtio år kommer miljarder att dö. Det kommer, som sagt, att ske, och ju tidigare det sker, desto mindre blir skadorna och antalet dödsfall.

Etiketter:, , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: