Hur kan värnplikt ses som någonting positivt?

Idag beslutades det att värnplikten skall återinföras. De flesta reaktioner är positiva. Varför?

Det verkar som om de flesta som ”legat i lumpen” (visserligen andra också) tycker att det är bra att värnplikten ska återinföras. Hur är det ens en åsikt som kan anses normal eller ens rimlig, än mindre vara den dominerande?

Till och med i en undersökning i en artikel som är kritisk till värnplikten, och länkats från frihetliga sajter, tycker nästan 80% av läsarna (i skrivande stund) att det är bra. Artikeln rekommenderas: länk.

Det finns två namn på arbete som utförs till ingen eller försumbar lön, och med hot om straff ifall det inte skulle utföras. Det ena är ”värnplikt”. Det andra är ”slavarbete”.  Gemensamt är i övrigt att mat och logi oftast tillhandahålls av arbetsgivaren, och håller lägsta möjliga kvalitet.

Mycket få i Sverige skulle tycka att slavarbete vore acceptabelt, allra minst våra politiker. Varför är värnplikt inte bara acceptabelt, utan önskvärt? Stockholmssyndrom? Hjärntvätt?

Det är en sak att själv vilja jobba hårt för en spottstyver, och i händelse av krig riskera livet, för att försvara sitt fosterland. Det bör man ha all rätt att göra om man vill. Att tvinga det på andra är någonting helt annat. Det är oacceptabelt.

Det sägs gång på gång att frivillighet och motivation kommer att väga tyngst i uttagningen, och att det är osannolikt att någon, eller i alla fall särskilt många, skulle tvingas göra värnplikten mot sin vilja.

Om så vore fallet, varför ha en plikt? Det luktar lika illa som EU-avtal etc. där man skriver in klausuler som kraftigt inskränker olika fri- och rättigheter, men sedan säger att ”de där kommer vi ju aldrig att använda…”.

Den enda anledningen till att ha en plikt med straff för vägran, är att man väntar sig att folk annars skulle vägra.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: