Goda nyheter: videodrönare tillståndspliktig på allmän plats

Dom har fallit i målet om att filma med drönare på plats där allmänheten har tillträde, som jag skrev om i september. Domen säger, förvånansvärt nog, att drönarna omfattas av kameraövervakningslagen, rapporterar Sveriges Radio idag.

Detta är en seger för den personliga integriteten, om än en liten sådan – domen kanske överklagas, och egentligen skulle helt nya, mycket hårdare, lagar krävas på området. Men en god nyhet är alltid en god nyhet.

Annonser

Taggar:, , , , , ,

3 responses to “Goda nyheter: videodrönare tillståndspliktig på allmän plats”

  1. lennart gustafsson says :

    ”Drönare” är ett massmediauttryck. det finns många olika sorters ”Drönare” Den typ jag jobbar med är en kamerastabilisator och syns och hörs samt piloten finns alldeles intill kameran. Man har alltid en dialog med de inblandade med en fastsatt mikrofon på den avbildade.

    • antimon555 says :

      Naturligtvis. Din användning av drönare är inget integritetshot, och det vore bra om lagen var tillräckligt flexibel för att tillåta det. Tyvärr fanns inte någon sorts drönare när lagen stiftades, men idag finns även drönare med HD-kamera för några hundralappar, och de kan flygas av vem som helst och filma vad som helst. Filma in genom toalett- och sovrumsfönster, filma över insynsskydd, etc, och teknikutvecklingen kommer att göra framtidens maskiner billigare, tystare, mindre, med längre räckvidd och högre videokvalitet. Att användning av dessa blir tillståndspliktigt är inte heller bara bra – många vill ju använda dem till helt oskyldiga syften – men då missbrukspotentialen och skadan av missbruket är så stor, tycker i alla fall jag att det är övervägande positivt.

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: