Vart tog Ny Tekniks granskande vägen?

Ny Teknik är en av få massmediakanaler som jag fortfarande har något förtroende kvar för. Tyvärr håller även det på att sjunka, sakta men säkert.

För några år sedan syntes ofta artiklar med reflektioner över den nya tekniken som artikeln handlade om, där tveksamheter om bl.a. funktion, användningsområden och möjligheter till missbruk togs upp. Inte varje gång, men när det var tydligt att sådana tveksamheter fanns, skrevs det åtminstone ibland om det.

Till skillnad från de flesta andra tidningar har Ny Teknik fortfarande ett utmärkt kommentarsfält där ingen identifikation, inloggning eller ens e-postadress krävs, och det är verkligen ett stort plus, och en stor anledning till att mitt förtroende för dem inte nått botten. (en annan är att mycket få artiklar är bakom paywall)

I detta fält kan man ofta läsa det som journalisten borde ha skrivit, inte minst i frågor om yttrandefrihet och personlig integritet. Till exempel under artikeln om gatlampor som är som hämtade ur ‘1984’, trots att artikelförfattaren inte ägnat den biten ett ord, låtit någon insatt uttala sig i artikeln, etc.

Det är bra att läsarna kan fylla på med både fakta och reflektioner, men ett kommentarsfält är ett komplement, inte en ersättning för granskande journalistik, ens av den enklaste sort. Privatpersoner som kommenterar har inte alls samma genomslagskraft som själva artikeln. Dessutom finns de ju inte med i pappersversionen.

Ny Teknik verkar tyvärr närma sig den berömda copy-paste-journalistiken, styrd av några som inte vill att vi ska ha några friheter.

Annonser

Taggar:, , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: