Boktips

Nu har jag läst boken The Circle av Dave Eggers.

Huvudkaraktären Mae Holland får jobb på företaget the Circle, som har köpt upp Google, Facebook, Twitter m.m. Där börjar hon med att svara på reklamkundernas frågor, och följa upp varför de kunder som inte gett supporten 100/100 i betyg inte är helt nöjda, men får snart många fler arbetsuppgifter, inte minst att vara aktiv på det sociala mediet som the Circle utvecklat, och en stor majoritet av folket använder.

The Circle köper upp och uppfinner idéer till tjänster och teknik, bland annat SeeChange, en kamera med ultrahög upplösning, satellitlänk till internet och ett batteri som räcker i två år, och är liten som en godisklubba. Den är också billig, vattensäker, slagsäker, ”allt-säker”, så att den kan sättas upp var som helst, flera tusen i en stad.

Men snart händer märkliga saker. Vartefter The Circles tjänster och uppfinningar blir allt mer vågade, dyker bland annat en mystisk figur upp, och varnar för att det hela kanske inte är enbart gott…

 

The Circle har fått blandad kritik, den belyser viktiga problem och frågeställningar, som vi alla väldigt snart behöver ta ställning till – boken beskriver samhället som det ungefär kan komma att se ut inom 2-10 år – men författaren har fått kritik bland annat för att vara övertydlig, inte följa upp många spår, och till och med att ”inte förstå internet”.

 

Det senare tycker jag är överdrivet. Visserligen finns vissa faktafel och anomalier, till exempel skulle SeeChange i verkligheten förstås vara uppkopplad med WiFi och 3G/4G istället för satellit, att behöva identifiera sig för all interaktion på internet skulle inte alls få bort alla ”troll” (i betydelsen ”näthatare”), och en del annat, men förutom detta beskriver han mycket väl inte minst hur dagens socialt uppkopplade människor fungerar.

Däremot blev jag ganska irriterad just på att han påbörjar många intressanta spår, men som sedan inte följs upp. Det är svårt att beskriva det utan spoilers, men du förstår vad jag menar när du läser boken. Mycket onödigt händer också, saker som bara verkar finnas för att fylla sidor, och varken har något budskap eller underhållningsvärde. Också att han beskriver tekniken mest från ”framsidan” eller från ”baksidan med skalet på”, alltså inte något djupare om hur alla samkörningar görs, bilder analyseras, pengar rör sig, med mera, stör mig som är lite mer insatt i det än många andra.

Trots allt detta är boken på det hela taget läsvärd, och jag rekommenderar dig mycket starkt att läsa den.

Men jag har en gnagande oro, och det är att boken faktiskt kommer att uppfattas som utopisk snarare än dystopisk av en del av dagens onlinemänniskor…

Annonser

Taggar:, , , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: