Några saker som det pratas alldeles för lite om

I massmedia pratas det, som du säkert redan vet, alldeles för lite om personlig integritet och friheter, och relaterad information. Det har löst sig lokalt, på den ganska undanskymda del av internet och de bloggar, sociala medier, kommentarsfält med mera som finns här, där framförallt Piratpartiet och dess medlemmar, väljare och andra relaterade, uttrycker sig.

Det är inte mycket, men det är mycket mer än inget. Det som det pratas alldeles för lite om, till och med på dessa platser, är mycket. De punkter jag skriver här gäller inte de vanliga massmedierna, där pratas det för lite om precis allt inom området. De gäller de personer på platser på internet där dessa frågor redan diskuteras, och om du läser detta betyder det att det gäller med största säkerhet dig.

Vad det redan pratas ganska mycket om:

Myndigheternas datainsamling – Denna insamling är den värsta eftersom myndigheterna har möjligheten att använda sitt våldsmonopol och så vidare. Det vet vi redan. Vi vet också mycket om hur det går till, med datalagringsdirektiv, NSA, FRA och de senares insamling från företagen som jag skriver om nedan, bakdörrar, trojaner m.m.

Incidenter av integritetsintrång – Det slås alltid på stora trumman i några dagar eller veckor när en skandal som till och med massmedia rapporterar kommer. Till exempel det senaste, polisens register av våldtagna kvinnor. Det är kanske bra att skriva om sådant som sker i nyheterna för att få fler besökare som är på jakt efter mer information om detta, men som med en aning tur också kan bli intresserade av artiklar man skrivit om någonting de inte visste innan. Så ingenting ont om det egentligen.

Vad det pratas alldeles för lite om:

Företagens datainsamling – Google, Facebook, Apple, Microsoft, reklamföretag m.fl.. De samlar ofantliga mängder ”data”, det vill säga dina vanor, rörelsemönster, favoritprodukter, favoritmusik och -filmer, citat, bilder och annat som du gillar, och mycket mycket mer.
Det behövs mycket mindre än man kan tro av dessa data för att ta reda på vad du till exempel har för politiska åsikter, sexuell läggning, religiös uppfattning, och annan känslig information. Det kan också vara information som man inte tror att det går att utläsa något ur. Med de statistikalgoritmer som t.ex. Facebook säkert har, kan de med stor sannolikhet få reda på både sexuell läggning och politiska åsikter genom att se dina femtio favoritlåtar, tio favoritfilmer, och några hundra ord språkbruk. Inte med 100 procents säkerhet naturligtvis, men kanske 98, och det räcker för att göra reklam. Det räcker också för att en galen makthavare tar det säkra före det osäkra, och låter avrätta dig.

Mycket viktig punkt: Massmedias näst intill totala kontroll över den stora majoritetens åsikter och verklighetsuppfattning.  Det har jag förklarat förut, men kanske inte riktigt hur total den är.

Varför är folk rädda för terrorister, men inte massövervakning? Massmedia. Varför hatar folk rökare? Massmedia. Varför köper vi nya saker hela tiden, även när vi inte alls behöver eller har råd? Massmedias reklam. Varför betraktas varje främling, främst män,  som en potentiell rånare, mördare, pedofil, våldtäktsman, etc? Massmedia.

Hur många människor dödade nazisterna? 6 miljoner? FEL. Rätt svar: mellan 11 och 17 miljoner. ca 6 miljoner judar, men också romer, polacker, homosexuella, handikappade, m.fl. Wikipediaartikel

Hur många människor lät Stalin avrätta eller arbeta ihjäl sig? Någon? Ingen som vet? Rätt svar: mellan 4 och 9 miljoner, enligt vissa forskare, medan andra tror ända upp emot 70 miljoner. Wikipediaartikel

Hur många har dött av folkmord i Indonesien, Kambodja respektive Rwanda? Ingen här heller? Svar: cirka två miljoner, två miljoner, samt 800 000. Wikipediaartikel

Brasklapp: Kanske någon (eventuellt p.g.a. massmedia) vill kalla mig judehatare eller antisemit nu. Det är jag inte, jag anser att liksom judarna ska även de andra folkgrupper och människor som mördats betraktas som just människor.

Det kontantlösa samhället: Det har jag behandlat här.

Teknik för privatpersoner, där syftet eller en garanterad eller mycket sannolik bieffekt eller missbruk är att kränka andras integritet: Till exempel Google Glass, Narrative Clip, Quadrocoptrar/drönare med kamera, appar för att se vem som ringer (skickar denna data till tjänsteleverantören), och förstås de självkörande bilarna.

Piraterna skriver oftast att det inte är teknikens fel, utan hur den används. Drar man det resonemanget till sin spets, bör ju varje människa, utan någon licens eller kontroll, få äga egna kärnvapen.

Det finns säkert mycket mer också, jag återkommer nog till detta ämne.

Annonser

Taggar:

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: