2015 – värsta integritetsåret någonsin?

Nytt år, då ska man leka orakel…

Men jag använder inte någon spåkula. Saker jag läst, hört och sett under 2014 och de få dagar på 2015 som varit, är det enda jag baserar gissningarna på.

Följande negativa saker för den personliga integriteten kommer troligen att hända under 2015.

  1. Facebook kommer att bli primär kommunikationskanal framför hemsidor. – Det har redan hänt på en del ställen, till exempel Sveriges Radio, men det verkar snabbt öka. Räkna med att mot slutet på 2015 få se Facebookadressen före webbadressen i mer än hälften av reklamfilmerna på TV.
  2. Bitcoin kommer att regleras. – Om ekonomin fortsätter att bromsa och alla möjligheter med bitcoin blir mer kända, kommer inte bitcoin att tillåtas fortsätta oreglerat. Åtminstone kommer förslag att läggas i år. Reglering innebär ingenting mindre än krav på total övervakning, kanske ett helt förbud. Å andra sidan har bitcoin slutat att dyka upp i nyhetsflödet med jämna mellanrum, så det kanske blir så att det tigs ihjäl och möjligheterna förblir okända. I så fall kanske regleringen inte kommer i år – men den kommer förr eller senare.
  3. Anonymitetstjänster kommer att förbjudas. – Det talas oftare och oftare i massmedia om hur polisen har svårt att hitta IT-brottslingar eftersom de döljer sin IP-adress, i samband med reportage om sådant som barnpornografi, ”näthat” med hot, och identitetsstöld. Det finns tre sätt att dölja IP-adressen, förutom de begränsade webbproxyerna. Att använda öppna nätverk på t.ex. McDonalds eller runt någons lägenhet/hus*, att använda Tor, eller att använda en VPN-tjänst. De senare två kommer att förbjudas, eller föreslås förbjudas, i år. En viktig anledning till det, som inte kommer att nämnas i massmedia, är punkt två i denna lista.
  4. De första ”vanliga” butikerna kommer att sluta ta emot kontanter. – Det finns redan butiker som inte tar emot kontanter, men mest specialbutiker som mobiltelefoni, och tjänster som inte har hård konkurrens, som kollektivtrafik, märkesbilverkstäder, etc. Skyltar som vädjar till kunderna att hellre använda kort för att minska risken för brott är också vanliga i butiker som ändå tar emot kontanter. I år kommer säkert de första vanliga snabbköpen att slänga ut kontanthanteringen, och med den all personlig integritet i penninghanteringen. Motverka detta!
  5. Facebooks, Googles, Apples, och andras integritetspolicyer kommer att bli ännu värre. – Det blir de hela tiden. Långsamt kokas grodorna…

Nu återstår bara att vänta tills året tar slut, och hoppas att jag har fel.

 

*Kom ihåg att spoofa MAC-adressen för att vara anonym på t.ex. McD. Att utan lov utnyttja någons okrypterade WiFi kan utgöra dataintrång.

Annonser

Taggar:, , , , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: