Pseudonymitet är lika med näthat?

På ett nyhetsprogram ikväll (Östnytt, SVT:s lokala nyheter i Östergötland) var reportage från något slags event om näthat, där en närbild på en affisch visades.

Affischen beskrev ”tips för ett snällare internet”, och underrubrik två var ”Ljug inte”, med texten ”Använd ditt riktiga namn”.

Det är typiskt för massmedia och andra aktörer som står staten nära, att starkt sammankoppla ”näthat” med anonymitet och pseudonymitet.

Var George Orwell en hatfylld lögnare? Hans riktiga namn var nämligen Eric Arthur Blair…

Mycket har skrivits under anonymitet eller pseudonymitet, och endast en bråkdel är otrevligt. Om bråkdelen är större än motsvarade för signerade texter kan jag inte svara på, men det finns många helt legitima anledningar att inte skriva under sitt riktiga namn – rädsla för repressalier (både från stater och privatpersoner), att kunna lufta sina innersta tankar, att inte vilja dra medial uppmärksamhet till sig, och så vidare.

Innebörden av textstycket är ju den att ”Om du inte vågar skriva ditt egna namn, så håll käften”. Ingenting som passar i ett demokratiskt samhälle, där yttrandefrihet ska råda.

För att vända på saken: om måltavlorna för det så kallade näthatet skrev under pseudonym, och inte lämnade några särskilda ledtrådar om vem de är, hade de kunnat känna sig mycket säkrare om det skulle ingå hot.

 

Jag undrar om samma budskap används på skolor, för att lära nästa generation att ”om man inte skriver sitt eget namn så är man ond”… Så mycket som det pratas illa om anonymitet, skulle det tyvärr inte förvåna mig.

Annonser

Taggar:, , , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: