Ett kontantlöst samhälle är ett övervakningssamhälle

I radio och tidningar har det talats om det kontantlösa samhället de senaste veckorna. Eller rättare sagt, det har talats om att vi i Sverige använder allt mindre kontanter.

I Ystads Allehanda står till exempel samma sak som i många andra tidningar, från TT:

På så sätt är hon typisk. En undersökning Riksbanken låtit göra visar att 53 procent av svenskarna har mellan 100 och 500 kronor kontant och en majoritet väljer numera att använda kort även för köp under 100 kronor. Olika mobilbetaltjänster vinner också mark…

Varför rapporteras detta? Är det bara som en service, eller ligger det något bakom? Jämför med följande från optikerkedjan Smarteyes:

Smarteyes är en av Sveriges snabbast växande optikerkedjor – sedan starten 2007 har vi vuxit från 0 till 52 butiker (Sept 2014), från Malmö i söder till Boden i norr.

Det är psykologi 101 att människor oftast vill göra som andra människor gör, så att säga att ”det här håller på att hända” är en indirekt uppmaning att hänga på och göra samma sak. Smarteyes skriver naturligtvis detta för att locka kunder. Att Riksbanken, TT och SR rapporterar att kontantanvändningen minskar är en indirekt uppmaning till läsarna och lyssnarna att använda betaltjänster i stället för kontanter!

Kontanterna är det enda fiat-betalningssystem som inte innebär att varje transaktion lagras och kan spåras med minimal insats. Varje gång du betalar med ett kort, en mobiltelefon eller något annat digitalt system så lagras all information om din betalning. Belopp, butik, plats, m.m. Sedan är databasen med all säkerhet sökbar så att man kan upptäcka mönster eller specifika mottagare, samköra med företags artikelnummer m.m. långt senare. Allt du köper icke-kontant kartläggs. Övervakningen krävs av EU-lagen, ”mot penningtvätt och finansiering av terrorism”. Och alla data skickas till USA enligt ”Terrorist Finance Tracking Program”.

Att kontanterna innebär en rånrisk framförs ofta som argument mot dem. Idag kräver facket ”krafttag” efter ett knivdåd i Kumla, enligt Sveriges Radio. Ett sammanträffande? Rån händer då och då, ibland med kniv, men först just NU när det talats och skrivits om hur kontanterna håller på att försvinna, krävs dessa ospecificerade ”krafttag”.

Rån är ett fruktansvärt brott, dråp ännu värre. Men jämfört med vad som kan ske på grund av övervakning är det väldigt lite.

Det finns tre mycket starka argument för att alltid betala med kontanter när det är möjligt, och helst bojkotta de butiker där det inte är möjligt.

1: Du har inte kontroll över dina pengar.

Det har du inte när du har dem på banken. Det är nämligen inte dina pengar. Du har ett avtal med banken som säger att de får dina pengar i utbyte mot att du får tillbaka motsvarande när du behöver och bla bla bla, du vet väl hur en bank fungerar… Om du har ett par tusen kronor hemma eller i plånboken så har du pengar till mat ett tag om din bank inte skulle kunna fullgöra sin skyldighet enligt avtalet. Om du bara har ett kort, är varje betalning ett uttag från din bank. Staten kan beordra banker att frysa tillgångar. Strömavbrott kan inträffa. Bankens internetanslutna apparatur kan hackas.

2: Du utsätter dig själv för risk genom att betala digitalt.

Oavsett hur oskyldiga du tror att dina köp är, är det inte säkert att de datorer och människor som granskar dem håller med. Än mindre säkert hur de köp du gör idag uppfattas om 10-20 år.

3: Du förstör för andra, och utsätter oss för risk, genom att betala digitalt.

Ju fler som betalar icke-kontant, desto större anledning ser företagen att slopa kontanthanteringen, eftersom ”ingen handlar ju med kontanter ändå”…

Så om du bryr dig om din egen eller andras personliga integritet, eller till och med fysiska säkerhet, betalar du med kontanter så ofta och mycket som det överhuvudtaget är möjligt!!!


Hjälp mig att sprida detta viktiga meddelande: Länka, reblogga, kommentera hos andra. Om du vill ta risken, skriv insändare, ring ”ring P1” och liknande program, tala med människor du känner och inte känner, m.m. Detta är inte någonting som jag personligen tjänar på, utan för att stoppa kontantdöden.


Annonser

Taggar:, , , , , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: