Problemet med att blogga.

En av internets fördelar är till nackdel ibland. Man hittar lätt den information man söker, men inte någonting annat.

Ett stort problem för den som bloggar för att t.ex. som jag upplysa om att, och hur, den personliga integriteten, yttrandefriheten m.m. är hotade, eller andra mer eller mindre politiska budskap, kan beskrivas genom att dela upp de människor som finns på nätet i tre grupper.

  1. De som har liknande åsikter själva. De läser gärna, håller med, kanske kommenterar, länkar eller rebloggar, men tycker redan i stort sett som man själv gör och vet det mesta som man själv vet.
  2. De som har starkt motsatt åsikt. Till exempel ”Nej Till Pirater”. De kan också läsa, kommentera och så vidare, men bara för att försöka motbevisa ens budskap, de är så övertygade att man har fel att det inte går att få dem att tvivla, ens med det starkaste objektiva, källhänvisade, verifierade, faktagrundade bevis.
  3. De som inte är intresserade av frågan. Det är en stor majoritet av människorna, och de vet inte om att bloggen, eller åsikterna och/eller faktat finns. De kommer inte att hitta bloggen, eftersom de inte letar, och om de skulle hitta den så läser de i bästa fall några artiklar innan de blir uttråkade och letar reda på några söta kattbilder eller någonting annat intressant.

Det är alltså ingen idé att göra som de flesta av oss nog gjort, och skriva artiklar som är riktade till allmänheten, som den här, eller den här.

De enda som har möjlighet att påverka/informera allmänheten är de som har tillgång till kanaler som många i allmänheten ofta tittar på. Nyhetsmedia till exempel. Eller TV-serier. Eller den som lyckas skapa ett viralt videoklipp, bild eller annan meme, som budskapet/faktan är en grundläggande del av.

Det senare är tyvärr lite av en motsättning, eftersom det sällan är något roligt i budskapet. Man kan till exempel skämta om Orwell:Orwell

Men även om man tycker att det är en rolig bild, där ängeln av Orwell kan skryta med att han förutspått dagens övervakning (vilket inte är sant, ‘1984’ beskriver en bråkdel av dagens verklighet) så finns det ingenting i bilden som beskriver varför en förändring är nödvändig eller önskvärd, och inte hur den ska uppnås. Och det måste vara en del i vitsen, för annars kommer det att ignoreras och redigeras bort i första remix.

Det räcker till exempel inte med söta katter som man klistrat in Piratpartiets logga och en långsökt text runt.

Annonser

Taggar:, , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: