Kan Bitcoin-nätverkets beräkningskraft utnyttjas av NSA?

I det senaste avsnittet av Rick Falkvinges ‘Liberties Report’ sades att Bitcoin-nätverket*, har en beräkningskraft som är i storleksordningen fyra tiopotenser högre än de 500 snabbaste superdatorerna i världen tillsammans.

Det väckte konspirationsteoretikern i mig, så att jag nu undrar följande.

Eftersom USA fortfarande låter Bitcoin vara ifred, är det så att NSA har hackat någonting i nätverket så att de själva kan använda beräkningskraften för att knäcka kryptografi?

Jag är ingen expert på hur systemen fungerar, så det är ”bara” en konspirationsteori, men jag vet att det är samma sorts beräkningskraft som används för att knäcka kryptografi som för bitcoinmining. Bitcoinmining är i princip samma sak som att knäcka kryptografi.

Jag föreställer mig att det skulle gå till så att all beräkningstrafik styrs om till servrar kontrollerade av NSA, och blockkedjans regelverk på något sätt sätts ur spel, så att NSA själva kan styra var pengarna finns. Det gör de förstås enligt det som pengarnas ägare vill, för att inte upptäckas, men att centralt styra det (som vilket vanligt transaktionssystem som helst) kräver en infinitesimal bråkdel av den beräkningskraft som finns i Bitcoinnätverket. Därmed får NSA två fördelar: De kan använda folkets hårdvara mot folkets kryptografi, och de kan när som helst släcka bitcoins existens, naturligtvis på bekostnad av det förra.

 Rick Falkvinges blogginlägg om Liberties Report, fungerar som kommentarssida för serien.

*Bitcoin-nätverket består av s.k. ”miners”, nuförtiden oftast USB-anslutna eller fristående enheter som är särskilt byggda för det, som bidrar med beräkningskraft, och man får bitcoins tillbaka.

Annonser

Taggar:, , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: