Det handlar inte om att inte veta bättre, utan om dubbeltänk.

Det har publicerats många texter av pirater som försvarar de kändisar som bland annat fått nakenbilder utläckta på nätet. Till exempel av Julia Reda, Opassande-Emma, och idag Anna Troberg.

Samma budskap på alla ställen: Skäll inte på människor som inte visste att deras data i molnet inte var säkra, och nu fått dem publicerade!

Tror ni att kändisar lever under en sten? Det är väl klart att de visste att deras data inte är säkra i molnet, det kan knappt någon ha undgått att bli informerad om nuförtiden.

 

Naturligtvis borde det inte vara så att det är osäkert, och alla ansträngningar för att göra att det inte är så i framtiden ska berömmas, men faktumet kvarstår: det är så idag, och det är allmänt känt.

Om man skulle vilja krascha en bil in i en bergvägg, gör det, och blir skadad, är det då helt och hållet biltillverkarens fel, för att de inte gör tillräckligt säkra bilar? Eller statens, för att de inte stiftar lagar om att bilar ska vara så säkra? Eller kan man ha något slags förväntning på den som kör att inse det som är allmän kunskap, att det trots moderna säkerhetssystem ännu finns en risk att bli skadad om man gör så, och då antingen låta bli att göra det, förbättra bilens säkerhet om man har den kunskapen, eller inte bli förvånad över att bli skadad?

 

Det som hänt för kändisarna är klassiskt Orwellskt dubbeltänk – de har hållit de två motsatta tankarna ”Molnet är osäkert” och ”Om jag lagrar bilderna i molnet, är det bara jag som kommer åt dem” i sina sinnen samtidigt, utan att vara medvetna om att de är motsatta. Det har jag själv råkat ut för, tillsammans med de allra flesta.

Om du tror att kändisarna verkligen inte visste att det var osäkert, undrar jag vems kvinnosyn eller syn på kändisar det egentligen är som skulle behöva ett besök hos optikern…

Dessa kändisar fick ett otrevligt uppvaknande från dubbeltänket, och det kommer vi nog alla att få, förr eller senare, på ett eller annat sätt. För om man tänker bort även den politiska delen av problemet – med tanke på Piratpartiets valresultat är det sannolikt – så kan man inte göra något åt det på det politiska planet, eftersom man ju inte vet om det.

Dubbeltänket är väldigt djupt rotat, eftersom att göra sig av med det kräver att vi helt slutar att lita på internet för allting som kräver minsta säkerhet. Handel, banktjänster, förtrolig kommunikation, inhämtande av känslig information (ja, jag menar bland annat porr), och det kräver det omöjliga: att vi slutar innan vi började, eftersom allt vi gjort de senaste åren finns lagrat bland annat hos NSA. Då lever de flesta hellre i en bekväm lögn än i en hård sanning. Och i och med det blir förändringen i det närmaste omöjlig.

Jag vet inte vad vi ska göra härnäst.

Annonser

Taggar:, , , , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: