Sista chansen?

På söndag är det val till riksdagen.

Det kan vara demokratins sista chans.

Många skäller specifikt på Sverigedemokraterna om att de vill förstöra demokratin, men det finns flera partier som är ungefär lika goda kålsupare. Om man tittar på Christian Engströms inlägg om ”Den politiska kompassen”, så ser man att KD, M, S och V ligger nära, FP delvis lika högt, och F! delvis högre än SD, det vill säga åt det auktoritära hållet, på väg till det totalitära.

Sedan har vi Svenskarnas Parti, som själva säger att de vill avveckla demokratin, och därför ligger i en klass för sig.

Det enda parti som helt och hållet ligger under mittlinjen är Piratpartiet. (I ärlighetens namn tillägger jag att det nog finns flera, mindre partier som inte är med på bilden, som gör dem sällskap, t.ex. Partiet De Fria)

Flera stora steg åt borttagning av demokratin, inte minst valhemligheten, har tagits, är planerade, eller har föreslagits. Till exempel, men inte begränsat till

  • Förbud mot anonyma bidrag till politiska partier = tvång på åsiktsregistrering.
  • E-val 2018 = fullständig utplåning av valhemligheten
  • Yttrandefriheten beskärs på punkt efter punkt, t.ex. ”antifeministiska yttranden” = diskussioner om vilken politik vissa vill ha förbjuds, så att bara ej bortvalda områden får reklam – snedvrider hela demokratin och är sannolikt ett sluttande plan.

E-val kan vara tyngdpunkten som allting brakar loss när man överskrider. Om man vet att makten kommer att granska hur man har röstat, vill man inte gärna rösta på någonting som är starkt motsatt det man tror kommer vinna, och det är en naturlig reaktion eftersom det kan få allvarliga konsekvenser, omedelbart eller långt fram. Det betyder att förändring blir omöjligt.

 

 

Hela demokratin är i akut fara. Titta på ”kompassen” och se var det parti som du tänkt rösta på ligger. Ju högre upp, desto mer kommer DU att ha bidragit till det nya Sovjet eller DDR som snabbt, men ganska tyst, byggs upp i just detta nu.

Annonser

Taggar:, , , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: