SR vinklar EU som vanligt…

På Sveriges Radios hemsida möts man idag av ”Grafik: Så påverkar EU din vardag”

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4657&grupp=20690&artikel=5854018

Det märks tydligt på många ämnen att SR vinklat detta väldigt EU-positivt, men eftersom integriteten är vad den här bloggen handlar om, ska jag ta upp just det här.

Jag ska bara ta två exempel. Bilen och telefonen.

Om bilen skriver de

Bilen

● Produktsäkerheten regleras i ett EU-direktiv, som exempelvis har regler om materiel, bilens strålkastare, bilbälte, etc.
● När det gäller avgaser säger EU:s regler att en biltillverkares hela flotta av nya bilar (alltså snittet av samtliga modeller) inte får ha store utsläpp än 130 gram koldioxid per kilometer, och det målet ska vara uppnått senast 2015. Nästa steg är att nå 95 gram per kilometer år 2021.
● När bilen ska skrotas så gäller inom EU ett mål om att öka andelen material som kan återanvändas. Tillverkare måste bland annat begränsa farliga ämnen i produktionen och måste använda återvinningsbart material. 2015 ska 95 procent av materielet i en bil kunna återanvändas eller återvinnas.
● Ditt körkort ska vara utformat så att det är lätt att känna igen och kan användas över hela EU. Förare av tunga fordon ska avkrävas läkarkontroll.
● EU har också ett samarbete mellan myndigheter för att ta ut böter för fortkörning i utlandet av yrkesförare.

 

Ingenting om e-Call eller systemen för datakommunikation mellan bilar, som EU håller på med. Båda potentiellt integritetskränkande, kan i värsta fall alltid spåra bilen.

 

Och om telefonen skriver de bara

 

● EU har satt tak för vad telebolag får ta betalt för mobilsamtal, utlandssamtal och roaming. EU ställer också krav på telebolagen om tydlig information om priser och kräver att kunder varnas när deras räkning är på väg upp i höjden
● Google och Facebook via mobilen? EU har krav om skydd av dina personuppgifter och diskuterar just nu ytterligare skärpning, bland annat vill de ge EU-medborgare rätten att bli bortgömd och få radera uppgifter om sig själva.

Rent ut sagt inte ett jävla ord om DATALAGRINGSDIREKTIVET. Google och Facebook ska låta bli, men själva ska de samla uppgifter i mängd. Lite ironiskt, men tur ändå att det nu dömts ut som olagligt av EU-domstolen.

 

 

Annonser

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: