Aschberg hatar näthatare

Förra tisdagen började ett nytt program – ”Trolljägarna –  i TV 3, och jag missade det första avsnittet, men den här veckan kom jag ihåg att titta.

 

Förutom själva missförståndet av innebörden i ordet troll, är programmet precis vad det låter som. Aschberg söker upp, och frågar ut ”trollen” i teve. På det typiskt Aschbergska viset, d.v.s. Aschberg bestämmer vad som har hänt, och sedan får verkligheten rätta sig efter det, oavsett andra omständigheter.

 

Ett inslag var om bloggerskan ”@sinoes” som bland annat råkat ut för misogyna kommentarer. Har man kollat vad hon själv skrivit? Jag erkänner att jag själv inte har gjort det, men någon som beskriver sig själv som ”rabiat rabiesfeminist” har knappast ett gott öga till män. Jag skulle inte bli förvånad om där fanns misandriska (manshatande) kommentarer. Hon förtjänar inte att få hat vräkt över sig för det, men det gör faktiskt inte andra heller, oavsett kön.

 

Och hat är precis vad programmet föder. De ska ha ett litet pluspoäng för att de skyddade en förmodad näthatares identitet, men en annan visade de med bild och förnamn, samt att han jobbade inom teve. Det är inte svårt att ta reda på vem det är i dagens digitala samhälle, och i sin tur utsätta honom för hat, hot och kanske till och med våld, vilket verkar vara huvudsyftet med programmet.

Dessutom finns det gratisprogram att ladda ned, som i det närmaste magiskt bra, tar bort oskärpa i bilder. Det fungerar extra bra på artificiell oskärpa, d.v.s. effekten ”blur”, som används för att dölja människornas identitet.

 

En annan det i programmet är skrämselpropagandan. Ungefär ”Om du skriver något elakt begår du oftast ett brott, och vi kommer att hitta dig”. Vad jag såg i programmet kan de knappt leta upp en IP-adress, utan förlitar sig på att ”trollen” varit slarviga med personuppgifter. En hade skrivit under med namn någonstans från kontot som användes, och i samma bild syntes verktyg som WHOIS-lookup (hittar ägare på registrerade domäner) och EXIF-viewer (läser dold info i bildfiler som vissa kameror sparar, kan innehålla GPS-koordinater, ägarnamn, kameramodell, m.m. beroende på kamera och inställningar).

Med anledning av massmediernas ställning, drar jag slutsatsen att en avsikt med programmet är att skrämma till tystnad även i politiska frågor som man vill vara anonym när man diskuterar. Det är ett hot mot den verkliga demokratin, som för övrigt redan är väldigt svag.

 

Aschberg vill jävlas med oss som vill vara anonyma. För det uttryckliga syftet att jävlas tillbaka kommer jag snart att publicera ett inlägg med tips om hur du gör för att vara anonym. Oavsett om du är näthatare, politikbloggare, eller något helt annat.

Annonser

Taggar:, , , , ,

2 responses to “Aschberg hatar näthatare”

 1. gurrfield says :

  ”Näthatare” är avslöjat som ett påhittat begrepp för massmedia att försöka smutskasta och skydda sig undan den allt ökande konkurrensen från nya fria nyhets-alternativ på internet.

  Etablerade Tidningar och TV är rädda att bloggar och nya nät-sajter kommer ta över folks uppmärksamhet i framtiden.

  • antimon555 says :

   Det förvånar mig inte, tyvärr.

   Som jag skrivit tidigare verkar det som om många pirater inte vill förstå det, kanske för att inte dela åsikt med Avpixlat m.fl.

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: