Demokratin kan vara död

Jag läste med intresse och förskräckelse Christian Engströms artikel Vet Reinfeldt verkligen vad FRA faktiskt gör? I den beskriver han hur Storbritanniens GCHQ-agenter utbildas i att smutskasta, underminera, manipulera och lura personer och organisationer på internet.

Det jag inte tycker framgår så tydligt av hans artikel är hur illa situationen är. Han förstår det förstås, men jag är rädd att det har blivit lite av det klassiska fenomenet att man utan att tänka på det antar att andra förstår lika mycket – och har samma referenser – som en själv. Om det är ett felaktigt antagande vill jag be om ursäkt, men låt mig i alla fall förklara hur illa GCHQ:s program är.

Det de bland annat lär sig, är att infiltrera diskussionsgrupper och -forum, publicera saker i andras namn genom att hacka sig in, och kanske till exempel koppla ihop legitim information med de mest löjeväckande konspirationsteorier, så att alltihopa – inklusive det legitima – ser absurt ut.

Gissningsvis har de botar som kan posta mängder av kommentarer under olika pseudonymer – inklusive sådana stulna från riktiga personer – och hålla ordning på sig så att de är mer trovärdiga ”människor” är riktiga människor.

Och mycket, mycket mer.

Om detta använts så lite som en gång mot en politisk organisation, kan hela Storbritanniens demokrati vara totalt förstörd idag.

Det är den så kallade fjärilseffekten, som kan göra att det politiska landskapen kunde vara helt annorlunda om någon skrivit något – eller inte skrivit något, eller skrivit något annat – veckor, månader eller många år bakåt i tiden.

Kan man förutse den, alltså hur väldigt många människor reagerar på viss information och hur den sprids, – och med den oerhörda mängd information om folk på t.ex. Facebook, och de extrema superdatorer de har, tror jag inte att det är omöjligt för dem att åtminstone i viss mån göra det – så kan man sätta in attacken på just det ställe som förändrar en kedja händelser som påverkar politiken, så att det politiska läget vrids till just det som är till ens största fördel, och alltså sätta sig över demokratin.

Och de behöver inte bara operera i Storbritannien, det dan vara så att de på samma sätt påverkar andra länders politik. Kanske Sveriges också. Det är inte otänkbart att de i just detta nu utför beräkningarna för vilka artiklar på vilka bloggar, sidor, diskussionsfora, Facebookdiskussioner, kommentarsfält och Twitterflöden de ska ändra för att Piratpartiet och andra frihetsvänliga aktörer inte ska komma in, och för att de blå, rödgröna och andra ska få rätt proportioner för att den officiella eller inofficiella uppdragsgivaren ska få mest medvind. Ett omplacerat skiljetecken kan räcka.

Annonser

Taggar:, , , , , , , ,

One response to “Demokratin kan vara död”

  1. Dennis Nilsson says :

    Det ligger något i det du och Christian Engström skriver.

    Kolla därför gärna in dokumentären ”The Police’s Dirty Secret” från brittiska Channel4: https://vimeo.com/69093606

    ”Thats absolutely heartbreaking. Its not just about being spied on. Its about being betrayed in the worst way. Its so hurtful what those spies did.”

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: