Det är massmedia som styr Sverige

Vem har den största kontrollen över politiken idag? Är det en riktig demokrati där folket har makten, eller är det något slags dold diktatur där några få politiker har kontrollen? Det är en fråga som många ställer, men det är inget av de två alternativen som stämmer.

Det är massmedia som har den mesta kontrollen över politiken.

Alla har nog insett att massmedia har förmågan att påverka åsikter både hos politiker och privatpersoner, men inte alls lika många har insett hur oerhört omfattande kontrollen är

En av de saker som fått mig att förstå det, är en text som jag inte kommer ihåg var jag läste, men som behandlade cigarretter och kaffe.

När ett nyhetsinslag som handlar om cigarretters effekter på hälsan kommer, är det alltid – alltid, utan undantag – så att rökningen är farligare än man tidigare trott, och när ett nyhetsinslag om kaffe kommer, är det alltid – alltid, utan undantag – så att kaffet har någon nyligen upptäckt god effekt på hälsan.

Jag menar inte att cigarretter är ofarliga och kaffe är farligt, men är det inte väldigt konstigt om varje undersökning skulle visa att cigarretter är lika farliga eller farligare än man trott, och kaffets nyttiga effekter aldrig motbevisas och nya hela tiden upptäcks? Måste inte tobaken ha någon nyttig egenskap, och kaffet någon onyttig? Jo, självklart. Så varför rapporteras det aldrig?

Svaret är enkelt. Medierna vill att vi ska sluta röka, och dricka mycket kaffe, och att politikerna ska lagstifta mot rökning. Kanske för att medierna tror att rökningens negativa hälsoeffekter är större än de positiva, medan det är tvärtom för kaffet, och så är det säkert också. Men inte desto mindre visar det vilken makt media har. Kaffe dricks, folk rentutav hatar rökare, och antiröklagar föreslås på löpande band.

Ser du vad det är som händer? Media manipulerar demokratin, både genom att få politiker att tycka på ett sätt som väljarna inte vill, men också genom att få väljarna att tycka saker de inte tyckt, om de fått tillgång till en hel, oretuscherad och neutral bild av läget. En sådan går inte att ge, för då skulle till exempel dagstidningen bli flera kilometer tjock, men det är skillnad på att ta upp intressanta ämnen balanserat och neutralt eller att vinkla dem för att passa mediaägarens, maktens eller någon annans intressen.

Att vara medveten om att mycket av mediernas innehåll är ren dold propaganda är det första steget till att inte låta sig luras. Det andra är att koppla på källkritiken även när man lyssnar, tittar eller läser något som man tidigare trodde var neutralt. Tänk ”är det här hela sanningen? Vem har nytta av det här?”

Källkritik på

Några som är medvetna om medias åsiktshärskande och ofta pratar om det, är de som motsätter sig invandringen, och ofta kallas – och ibland är – rasister. Är det därför en del pirater inte vill inse det, för att inte dela åsikter med dem? Media är inte ”köpta av makten”, som Anna Troberg skriver att hon ofta får till svar. ”Makten” står till stor del under media. Man kanske kan säga att media är makten.

När man ser reportage från Nordkorea på TV, hur folk hyllar Kim Jong Un, eller Kim Jong Il för några år sedan, säger folk ofta att nordkoreanerna är hjärntvättade. Jag undrar hur långt efter dem som moderna ”demokratiska” västländers medier som Sveriges och kanske ännu mer USAs skulle komma, om man hade en helt neutral plattform att titta från. Om nordkoreanerna skulle se ett reportage om oss, är jag väldigt säker på att i alla fall de skulle tycka att vi var hjärntvättade.

Gör ett litet experiment, lyssna på Sveriges Radio eller titta på Sveriges Television, som båda ska vara neutrala och opartiska, under en viss tid, och räkna hur många gånger, och hur många olika nyanser utav följande ord eller relaterade diskussioner tas upp i ett politiskt sammanhang.

Skola

Jobb

Välfärd

Skatter

Brottsbekämpning

Yttrandefrihet

Personlig integritet

Posta gärna resultatet i kommentarsfältet.

Annonser

Taggar:, , , ,

13 responses to “Det är massmedia som styr Sverige”

 1. Mikael says :

  Skola 36

  Jobb 121

  Välfärd 44

  Skatter 83

  Brottsbekämpning 28

  Yttrandefrihet 2

  Personlig integritet 0

 2. Dennis Nilsson says :

  Jag slutatde för många år sedan att titta och lyssna på SR, Statens Radio och (SVT) Statens Television av detta skäl.

  Speciellt nyhets-sändningarna, är i klass med, och/eller överträffar Pravda, när den var som bäst under Sovjetunionen.

  Oftast presenterar SR/SVT bara en del av en nyhet, för att få fram en viss ståndpunkt och tänk hos oss lyysnare/tittare. Resten av nyheten, som kan göra att man tycker tvärtom, utelämnas.

  Råkar jag vara i närhenet där SR/SVT är på så stänger jag av dumburken.

  Det finns gott om andra och fristående medier på Internet som inte försöker möblera om i mitt huvud.

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: