Avtal som luras

Idag skriver Anna Troberg om hur biskop Åke Bonnier har blivit lurad av FRA. Det är ingenting unikt med det, tvärtom har de lurat många, men med bakgrund av bland annat Snowdens avslöjanden kan man bara surt konstatera att väldigt många luras idag, genom passiv handling.

Det handlar om sekretesspolicyer, beskrivningar av tjänster, m.m.. Till exempel anonymitetstjänsten Mullvad har följande beskrivning.

Mullvad motverkar:

FRA:s massavlyssning

Kabeloperatörer tvingas enligt lag att ge FRA tillgång till den information som passerar Sveriges gränser. Mullvad krypterar trafik som passerar FRAs avlyssningsstationer så att det inte går att läsa den eller se vem du kommunicerar med.

Innan Snowdens avslöjanden, stämde det enligt då tillgänglig information. Idag vet vi att VPN-tunnlar har knäckts av NSA, och därför är det  väl ren lögn att låta texten stå kvar oförändrad? Vi vet inte hur stor NSA/FRAs kapacitet att knäcka VPN-krypteringen är, så det är möjligt att de kan hämta klartext i realtid. Det är också möjligt att de bara klarar av riktade attacker mot specifika mål, men det är ingenting någon på Mullvad kan veta, och därför måste de anta att det är en mycket osäker kommunikationsväg och inte säga att den är säker.Mullvad är bara ett exempel, såhär ser det ut på de flesta tjänster, sidor och avtal som behandlar integritet och anonymitet. Även sådana som är mera mainstream, som butiker och myndigheter. Det är inte lönsamt att erkänna att ens tjänst inte är säker. Varför faller inte detta under falsk marknadsföring och straffas?

Annonser

Taggar:, , , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: