Reflektioner från ett litet stycke teveprogram

Koppla på källkritiken, även i tevesoffan!

Jag såg bara några minuter utav ”Dokument Utifrån”. Det räckte för att hitta två felaktigheter, i alla fall som jag tycker.

Den första var den fråga som ställs ofta när man pratar integritet. ”Hur mycket frihet är vi beredda att offra för säkerheten?”. Den ställdes av den svenska berättarrösten i programmet, och får därför antas spegla SVTs åsikter helt och hållet.

Det är ett falskt val, av många anledningar. För det första är terrorism bara en liten del av de brott som leder till dödsfall eller allvarliga personskador, så även om det är den snäva definitionen av säkerhet som man avser, är mycket lite säkerhet vunnen genom att fånga terrorister innan de slår till. Dessutom vet vi att jaktlyckan på terrorister hittills varit mycket liten med dessa system – exakt noll stycken.

Sedan har vi riskerna med själva övervakningen. Den är i sig inte dödlig eller orsakande fysiska skador, men satt i händerna på fel person kan till och med bara lite övervakning vara en stark katalysator för enorma, avsiktliga skadeverkningar.

The Netherlands used to keep track of people’s religion as part of the public records. The intent was noble as always: by keeping track of how many Jews, Catholics, and Protestants there were in a city and its different parts, you would be able to plan for an appropriate amount of synagogues, Protestant churches, and Catholic churches, their proportion to one another, and so on.

Then, World War II came around.

There were almost no Jews at all in the Netherlands after World War II. According to Wikipedia, less than 10% survived (14,346, compared to an earlier population of 154,887). As it turns out, it was very convenient for the… new administration… to have access to the collected data, and it was indeed used against the citizens, as it always is in the end.

(citat Rick Falkvinge, länk)

Under hela Förintelsen dödades ca 6 miljoner judar, och ca 11-17 miljoner människor totalt, på grund av religion, kultur, sexuell läggning, etc. Om så bara en procent hade kunnat hålla sig gömda om det inte funnits olika sorters register och övervakning, och vi tar 12 miljoner som exempel, får vi 120 000 människor som hade kunnat klara sig.

knappt 3 000 människor dog i 9/11-attackerna.

Om vi delar 120 000 på 3 000, får vi 40. Man skulle alltså behöva undvika fyrtio attacker av elfte-september-storlek genom att övervaka och föra register över människors ras, religion, politiskt ställningstagande, sexuell läggning, m.m för att rädda lika många liv som kunde räddas genom att inte ha fört sådana register innan andra världskriget, om man räknar med att det var en (1) procent.

Jag tror att en procent är ganska lågt räknat i det fallet, men till och med då sätter det saker i perspektiv. Fyrtio gånger 9/11.

Vi ska dessutom betänka att dagens övervakningssystem och register är ofattbart mycket större, komplettare, detaljrikare, än vad man på Hitlers tid ens kunde drömma om. Kanske ett krav för att de ska kunna hjälpa till att fånga terrorister, absolut ett hot om det är fel människor som använder dem. Och till att fånga terrorister har de inte räckt hittills, så om det ska hända behöver de bli ännu större, komplettare och detaljrikare. Och farligare.

Det andra felet jag uppmärksammade i ”Dokument Utifrån” var inte ett faktafel så mycket som ofullständig information. Det handlade om det kaos som skulle uppstå om en stor cyberattack skulle äga rum, så att el, vatten och kommunikation i en hel stad skulle slås ut. Det var nog tänkt som balansering till övervakningens försvar, att övervaka internet så att man kan stoppa sådana attacker.

Men det blir lite fel när man tänker på att övervakningen sker genom att man lagt in bakdörrar som öppnar för just cyberattacker av olika slag. Men det sade de förstås inte i programmet.

Är det någon som längre tvivlar på att Public Service har solklara order om hur de ska förhålla sig till övervakningsfrågorna?

Annonser

Taggar:, , , , , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: