Väckarklockor ringer överallt – Svensson behöver flyglarm för att vakna

Flyglarmklocka

Emma på bloggen Opassande publicerade på årets första dag ett inlägg om vad regeringen passade på att göra, i mellandagarna när prylar och kläder på rea, fyrverkerier, fin mat och champagne ska handlas, och åtminstone de senare tre avnjutas. När folk är för upptagna för att tänka på politiken.

Jag fastnade för ett särskilt ord i hennes inlägg: ”larmklocka”

När någonting tyder på att saker inte står rätt till, brukar det beskrivas med metaforer och liknelser till ljud. Alarmerande, varningsklockor, väckarklocka.

Ljud brukar ha egenskapen att de får människor att rikta sin uppmärksamhet mot dem, men de väckarklockor som hörs nu måste vara ohyggligt små.

Vi som trots allt vaknat av dem förstår vad signalerna betyder.

Sverige har kanske blivit lomhört av allt skränande i medierna om allting annat, och medelmåttiga ljudnivå om just sådana frågor som jag och Opassande-Emma med flera skriver om. Och sängen är skön att ligga kvar i. Det är en otrevlig verklighet som möter den som öppnar ögonen, men ju längre allmänheten sover, desto otrevligare hinner verkligheten bli.

Signalerna som hela tiden blir fler, men inte högre, betyder att hela demokratin, och med den kanske i förlängningen väldigt många människoliv, är hotade. Det är signaler som inte förtjänar att bara förmedlas av mikroskopiska väckarklockor, utan istället borde få metaforiska flyglarm.

Så hur gör vi för att omvandla de där små tysta väckarklockorna till högljudda flyglarm, när den enda makt som har sådana – media – inte bryr sig, eller aktivt undviker att bry sig?

Annonser

Taggar:, , , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: