Nyheter Från Framtiden, del 1

Det här är första delen i serien Nyheter Från Framtiden, som handlar om vad som skulle kunna stå i framtidens nyhetsmedia. När du läser, tänk på att ingenting som står här ses som särskilt konstigt för framtidens folk, som har följt med utvecklingen steg för steg. För dem är det lika lite chockerande som nyheterna idag är för dig.

Glasblaskan

Nyheter i AR-glasögon, telefon, pad och dator.

Pris 29:- per utsändning. Genom att bläddra ned, accepterar du att ditt konto debiteras. Endast exempel, i nutidens verklighet dras inga pengar.

Nytt valsystem för EU-parlamentet

Ett nytt system för att välja medlemmar till EU-parlamentet har presenterats och väntas röstas igenom  på måndag.

Allmänna val för EU-parlamentet beräknas kosta knappt en miljard euro, bara för Sverige. Det är en stor kostnad där stora besparingar kan göras, menar Juan Paredes, EU-kommissionens ordförande, som föreslår ett system där varje lands regering får ett antal röster som är proportionellt till landets befolkning.

Paredes förklarar vidare: -Demokratin bibehålls eftersom regeringarna är demokratiskt valda, och ofantliga mängder pengar sparas in, det blir en win-win-situation.

Ny app för kontroll av misstänkta

Ett nytt system som ska användas av polisen håller på att provas ut och förväntas vara färdigt i höst. Det är en app som poliserna laddar ned till sina tjänstetelefoner, där de kan identifiera misstänkta brottslingar som inte har något ID, genom ansiktsigenkänningsteknik kopplad både till körkortsregistret och Facebook. Även fingeravtryck kan identifieras, med telefonens inbyggda läsare, genom ett samarbete med alla nationer som registrerar fingeravtryck vid inresa, och ett flertal register över dömda och misstänkta brottslingar.

I appen kan polisen naturligtvis också se vad brottslingen är misstänkt för, men också förberedande information som, bland annat, viss historik från FRA, som rörelsemönster och position, faror som t.ex. kunskap om sprängämnen eller vapen, erfarenhet i kampsporter, och en automatisk personlighetsanalys, som visar hur sannolikt det är att en person gör våldsamt motstånd.

Samtyckeskontrakt som inte vidimerats kan komma att bli ogiltiga

Sedan lagen om kontrakt för samtycke till samlag stiftades år 2019, har uppklarnandena av anmälda våldtäkter ökat till nästan 95 procent. Om inget kontrakt tecknats, och en anmälan kommer in, är våldtäktsmannen skyldig enligt lagen. Men det finns fortfarande fall som inte klaras upp, säger justitieminister Bella Asp. Det handlar mest om kontrakt som inte tecknats med E-ID på Statens hemsida för ändamålet, utan med namnteckning på papper eller skrivplatta. De är lätta att förfalska, och osäkerheten kring det är förklaringen till merparten av de fem procent som inte klaras upp. Ett förslag har varit att inte acceptera kontrakt som inte tecknas via E-tjänsten, men det har stött på motstånd från de få som inte har E-ID, och från friluftsmänniskor som vill kunna ha sex även där mobiltäckning fortfarande saknas.

-Istället ska vi kräva att kontraktet vidimeras av minst en annan person, alternativt att man spelar in en film på när kontraktet skrivs under, som sedan laddas upp till statens samtyckessida.

-Kan inte ett fåtal gammalmodiga människor tycka att det är kränkande?

-Nej, det är tiotals kvinnor om året som inte får någon upprättelse sedan de blivit utnyttjade. Ingen kan väl tycka att någon förtjänar det, bara för att man inte vill be om en namnteckning eller spela in en film.

Slut med spridning av terrorinformation

Den lag som trädde i kraft i december 2011, som bland annat förbjuder terrorutbildning är inte tillräckligt effektiv. Det menar EU-kommissionär Carolina Järnsten-Fors. -Det sprids fortfarande väldigt mycket olaglig terrorinformation, som recept på bomber och ritningar på vapen. Många av brotten klaras upp och ger fängelsestraff, men informationen hinner oftast spridas först och kan ses och kopieras av tusentals personer innan den tas bort. Vi behöver ett system som skannar allting som publiceras på bloggar, kommentarsfält och sociala nätverk, och inte bara kontaktar polisen utan också förhindrar att terrorinformation publiceras. Rättsväsendet har inte tillräckliga resurser för det, så det måste falla på tjänsteleverantörerna.

-Men många tjänsteleverantörer finns ju utanför EU, hur går det?

-Vi kan inte stifta lagar utanför EU, men vi kan hoppas att andra länder snart kommer med liknande förslag. Annars kanske vi behöver se över om det finns möjligheter att hindra informationen från att lämna EU innan den är genomsökt efter terrorinformation.

-Spelar det någon roll att EU-medborgare inte kan sprida sådan information, om sådan information som publicerats från andra länder ändå kan hittas?

-Mängden terrorinformation på internet blir mindre, och det försvårar för terrorister som vill ta del av informationen, men om problemet fortsätter kan det bli fråga om att kriminalisera sökande efter sådan information också, och göra filter- och polisanmälningssystemet dubbelriktat.

-Kommer inte det att göra internet långsamt?

-Det är en fråga som våra tekniker får utreda, men som det ser ut idag ska det inte märkas någon fördröjning.

-Tack, Carolina Järnsten-Fors, Sveriges EU-kommissionär.

Annonser

Taggar:

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: