”Researchgruppen” sätter namn på anonyma Sverigedemokratiska rasismyttranden.

Från Expressen rapporterar Sveriges Radio att ett nätverk vid namn Researchgruppen har tagit reda på identiteten på de tidigare anonyma författare som skrivit på bl.a. sajten Avpixlat, genom att på något sätt ta reda på de mejladresser som de varit kopplade till sajten med.

Sverigedemokrater har skrivit rasistiska saker på sidan, och Sverigedemokraterna har nolltolerans mot sådant, och Marie Stensby har nu lämnat alla uppdrag i partiet.

Sveriges Radio rapporterar detta som om det vore det mest naturliga i världen att röja någons anonymitet, och riktar ingen kritik mot Researchgruppen.

Säger inte det lite om vilken hållning SR har till källskydd? Sidor som Avpixlat omfattas säkert inte av det, men principen är ändå exakt densamma.

Titta på vad som har hänt i generiska termer istället för att haka upp sig på att det är Sverigedemokrater: En människa har tvingats att säga upp sig på grund av att ett nätverk inte har respekterat hennes rätt att vara anonym!

Eftersom knappast någon av Sverigedemokraterna varit i tjänst vid de tillfällen de skrivit, borde de ha rätten till sina privatliv ifred.

För nu är det rasistiska politiker, imorgon kan det vara du! Du vet inte vad du gör som din chef hatar.

Men Sverigedemokraterna går på självcensurens linje som vanligt, ”– Man är aldrig anonym på nätet och kan man inte stå för de åsikter man uttrycker så ska man inte skriva det, säger Björn Söder.” skriver SR.

Om de avslöjade medlemmarna hade varit tillräckligt smarta för att använda en gratismejl med en adress som inte avslöjar något, hade det räckt för att Researchgruppen inte skulle ha kunnat röja dem. Med en bra anonymitetstjänst hade det varit svårt till och med för polisen. Man kanske aldrig är anonym för NSA på nätet, men för Björn Söder är det ganska lätt att vara anonym.

Det han säger är istället menat att orsaka självcensur, det vill säga att man inte vågar skriva det man annars vågat. Och det säger någonting om Sverigedemokraternas syn på yttrandefrihet. Om du värderar din yttrandefrihet är SD inte the way to go.

Dagens kaktusar till Researchgruppen och Sverigedemokraterna.

Annonser

Taggar:, , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: