Bitcoin + framtiden = falskt

Det pratas mycket om bitcoin nu. Kursen var nyligen uppe över 1 000 dollar per bitcoin.

Bland andra Rick Falkvinge skriver ofta om att Bitcoin är framtiden. Till exempel idag. Hastigheten och den frivilliga, låga transaktionsavgiften är skäl som ofta anges.

Det finns många fördelar med bitcoin, men det finns också nackdelar. Jag ska ta upp dem nu:

Anonymiteten som inte finns

På många sajter, i tidningar och på TV hör man att bitcoin är anonymt. Det är sant, eftersom inga personuppgifter lämnas för att skapa ett konto, men bitcoinsystemet bygger på spårbarhet.

Alla överföringar lagras permanent i den så kallade blockkedjan, som är öppen för allmänheten att titta på. Där kan alla titta – privatperson, företag och underrättelsetjänst – vilka bitcoins som överförts från vilket konto till vilket konto. Kontona identifieras bara med en slumpmässig kod, men om man har tillgång till annan information, som vilken IP-adress som tillhörde vem när transaktionen gjordes, eller ett kvitto i antingen pappersform eller på nätet där kontonumren står, är det en trivial uppgift att para ihop en transaktion med en människa och ett företag, eller två människor.

Eftersom varje bitcoin-del har ett ID-nummer kan man spåra vilka pengar som har gått vart. Om man skickar runt en bitcoin mellan tjugo olika konton och sedan till betalningsmottagaren är det ändå sannolikt att avsändare och mottagare kan identifieras, eftersom en konstant summa flyttats runt. Att dela upp den på olika stora delar i varje led är säkrare, men med avslöjandena om att det finns bakdörrar i mycket kryptografi, är det troligt att det ändå går att spåra.

Dessutom är det smidigaste sättet att betala med bitcoin i butik att använda en smartphone. Både Googles och Apples smartphones har gång på gång visat sig vara ungefär lika läckfria som ett såll. GPS-positionering, användarbeteende, trådlösa nätverk, och – som alla mobiltelefoner – mobilnätets positionering. Kan detta knytas till bitcoinkonton är det fritt fram för övervakarna, både de i reklambranschen och i statens tjänst.

Kontanter vinner här.

Reglering eller förbud

Om bitcoin blir accepterat i stor skala, och problemet med anonymitetsbristen blir löst, kommer regleringar att komma som ett mejl på e-postkontot. Om man tittar på hur det ser ut med regleringen kring centraliserade digitala betalningslösningar, kommer det att bli olagligt att göra anonyma transaktioner med bitcoin, möjligt eller ej, och eftersom ansvaret ligger på privatpersoner och inte företag, kommer straffen att vara höga.

Om bitcoin blir stort, kommer banker att gå i konkurs eftersom de inte behövs. Det kommer bankerna, som ju är jätteföretag, att sätta stopp för genom massvis med lobbyism. Lagar kan stiftas som helt förbjuder bitcoin, och även här kan man vänta sig mycket höga straffsatser.

Regeringar har dessutom ett egenintresse i att förbjuda bitcoin om anonymiteten bevaras, eftersom det då blir svårare att driva in skatt. Det kommer bankernas lobbyister att blåsa upp över alla proportioner.

När det första stora västlandet, troligen USA, förbjuder eller hårdreglerar bitcoin, kommer alla andra snart att följa efter, och bitcoinens värde rasar ner till nästan noll.

Hacking med hälsningar från NSA

Om regleringar och förbud skulle misslyckas, har kanske NSA ett äss i rockärmen. De har som sagt byggt in bakdörrar, inte i kryptografiprogram, utan i slumptalsgeneratorer, så att alla kryptografiprogram kan knäckas.

Bitcoin bygger helt och hållet på kryptografi.

Slutsats

Bitcoin är inte en ersättare för kontanter när anonymitet krävs, och med tanke på hur mycket man kan kartlägga en människa genom köp och försäljningar, krävs anonymitet för alla transaktioner. Det är bara allmänheten som inte förstått det än, och antagligen inte kommer att förstå det förrän det drabbar dem. Och då är det ju för sent.

Bitcoin kommer kanske att bli olagligt, och då kommer allt värde i dem att försvinna. En anledning så god som någon att inte ha för mycket pengar ligga i form av bitcoins.

Om bitcoin blir stort, kommer klåfingriga stater att kräva att personnummer registreras vid varje transaktion. Lika illa som dagens system, och med bitcoin finns ännu en anledning för dem att avskaffa kontanterna, och med dem all anonymitet i transaktioner förutom vid ren byteshandel.

Bitcoin kanske avsiktligt kraschas av NSA om det ställer till problem för USA. Eftersom USA lever på monopolpengar är det troligt att bitcoin kommer att ställa till problem för dem. 1+1=?

Etiketter:, , , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: