Fotoförbud på Luciatåg i förskolor pga oansvarigt Facebookande

I Rapport ikväll var det ett inslag om att många förskolor i landet förbjuder föräldrar att fotografera Luciatågen där.

Innan Anna Troberg bashar det med hur illa det är för yttrandefriheten och så vidare, tänkte jag dela mina tankar om det här.

Anledningen till förbudet är att ”det inte är som för ett par år sedan” när bilderna hamnade i ”ett fotoalbum” utan att det istället är vanligt att de hamnat på sociala medier som Facebook, och därför kränker barnens integritet.

Det är utmärkt. Ursäkta språket, men om föräldrarna är så jävla idiotiska att de kommer på idén att lägga ut bilder på barn, utan samtycke från vare sig barn eller målsmän, då är det inte annat än rätt att de inte får ta bilder. Kollektiv bestraffning, kanske, men väg kränkningen att inte få ta bilder mot kränkningen att bli uthängd på nätet, när det finns ansiktsigenkänningsteknik och annan datamining som hela tiden söker av det.

Det finns säkert flera Pirater som kommer att basha det här, med tongångar som t.ex. ”Det är en inskränkning i yttrandefriheten” ”bättre att förbjuda publicerandet” och liknande.

I inslaget togs yttrandefriheten upp som ett argument också, och det här är en situation där den står emot den personliga integriteten. Sådana fall borde bedömas individuellt, och jag ser inte hur någon människa som förstår en bråkdel av vilken teknik som finns, skulle kunna döma till yttrandefrihetens fördel i det här specifika fallet.

Och att förbjuda publicerandet möter samma problem som förbudet mot spridning av upphovsrättsskyddat material. Hur skulle det kunna upprätthållas, utan att övervaka hela internet?

Första Pirat att basha förbudet får en länk hit i sitt kommentarsfält. Kanske några efterföljande också. Kolla vem som publicerade bloggposten först.

Annonser

Taggar:, , , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: