Nu börjar propagandan för de självkörande övervakningsbilarna.

På Sveriges Radio P4 har man idag kunnat höra om de självkörande bilar som bland andra Volvo utvecklar. I P4 Extra idag, den 2 december, var det ett inslag ca 6-7 minuter in i versionen utan musik, om självkörande bilar, där man intervjuade en forskare från Volvos forskningsprojekt, om alla fördelar med självkörande bilar.

Han sade bland annat att man kommer att ha ”ett val” att låta bilen göra jobbet (att köra). Det tror jag inte att det kommer att vara länge till, om man läser artikeln på nyheterna. Där återges följande ordväxling:

Är det här det som behövs för att nå nollvisionen?

– Ja det är det. Och vi kommer dit, så är det.

Forskaren som intervjuades i P4 Extra pratade mycket om att man som förare inte behöver ”övervaka bilen” Frågan är hur mycket bilen övervakar föraren och andra trafikanter, och vad den övervakningen kan användas till. Självkörande bilar kan troligen byggas integritetsvänliga, och jag vet inte hur Volvos approach är, men Googles är inte det.

SR tar nästan bara upp fördelarna med självkörande bilar, och det är ingen slump. Ur deras synvinkel finns nämligen bara fördelar.

Bilarna är förstås säkrare än vanliga bilar. Det är en riktig fördel för alla.

Att en bil är självkörande, utan möjlighet för föraren att gripa in, kommer att bli ett tvång för att den ska få användas som vägfordon i framtiden. Det kommer att motiveras med säkerheten, men den verkliga anledningen är förstås att det ökar bilföretagens förtjänster när alla måste köpa nya bilar. Det ökar tillväxten, och går därför i linje med statens vilja, inte minst efter lite lobbyism, och därför gillar SR det.

Bilarna kommer inte att byggas integritetsvänliga. Det kommer informationshungriga företag och stater att se till. Det gillar företagen och staterna, och därmed SR.

SR2

Räkna med att höra mycket positivt och lite negativt om självkörande bilar i framtiden. Och räkna inte med att få kommentera någonting av det.

Uppdatering: Svart på vitt, bilarna kommer att vara övervakningsapparater.

”Bilarna kommer också att vara uppkopplade mot Göteborgs trafikledningscentral å kan prata med varandra, för att undvika köbildning å för att få ett jämnare trafikflöde.”

Annonser

Taggar:, , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: