När skiten träffar fläkten – vad händer?

Anna Troberg har skrivit en artikel som heter ”När övervakningssystemen börjar prata med varandra träffar skiten fläkten”, och om att sammankopplingen är i full gång just nu.

Men vad händer egentligen när skiten träffar fläkten? De flesta förstår inte tekniken, och då går det inte att bara skrika tekniska termer och förkortningar som för en själv är solklart bevis på att all personlig integritets domedag är nära. För dem är det bara ett tekniksnack i mängden.

Här krävs en förklaring på vad som händer när skiten träffar fläkten, korv för korv och vinge för vinge. Jag tänker inte låtsas som att jag kan ge en fullständig förklaring, men det finns det ju hur många andra kompetenta bloggare, kommentatorer, insändarskribenter och snackare som helst till att göra, så jag ska bara ta upp några möjliga exempel här.

Var är du, vem är du?

Anta att du har en bra anonymitetstjänst, kanske en VPN-tjänst eller ännu bättre, Tor. Du har en blogg, ett konto på ett diskussionsforum, eller bara en unik pseudonym som du alltid använder i kommentarer.

Att mobiltelefoner går att spåra positionen på vet förhoppningsvis de flesta idag. Av det följer förstås att det övervakningssystemet vet när du är hemma. Och när alla andra med mobiltelefon är hemma.

Om det systemet kopplas ihop med en dator som söker reda på när din blogg uppdateras, ditt diskussionskonto eller din pseudonym skriver, kan man tajma det mot varandra. Datorn kan uppskatta hur lång tid det tar att skriva, se när ett inlägg postas, och jämföra med tiden du kom hem. Efter en tid kan datorn se att det aldrig skrivs när just du inte är hemma, och ofta snart efter att du kommit hem. Lägg till att det skrivs på dagtid när du sjukanmält dig.

Sökprocesserna sker förstås automatiskt, och med alla svenskar, eller vilken grupp som övervakningssystemet omfattar. Hur lång tid det skulle ta att hitta en skribent på det här sättet vet jag inte, men det är nog inte mer än ett år, trots att det finns över nio miljoner svenskar. När man börjar snacka obegripligt kan man säga att den sortens beräkning brukar kunna beskrivas av exponentiell matematik, det krävs till exempel bara knappt 23 bitar för att bestämma en individuell människa i Sverige. Har man 24 bitar kan man förstås indexera det dubbla antalet, 25 bitar det fyrdubbla, och så vidare. Vid 33 bitar omfattas hela jordens befolkning.

Hur ser du ut, vem är du?

Ansiktsigenkänning är bra i dess mest grundläggande form – ansiktsdetektion. När den finns i kameran, fokuserar den automatiskt där det finns ansikten, för det är oftast där man vill ha skärpa i bilden. En del kameror kan till och med ta kort när man ler.

Piratpartiet har mer eller mindre som motto att de inte tror att någonting är själva teknikens fel, utan hur den används. Ändå vill jag minnas att Anna Troberg skrev någonstans att hon inte vill ha lättare vapenlagar… Konstigt, det där.

Jag tror i alla fall att de har fel i fallen med ett fåtal tekniska utvecklingar, och ansiktsidentifikation är en av dem. En högupplöst bild kan identifiera att hundratals människor varit på en plats vid ett visst tillfälle. Man behöver referensbilder där både bild och namn, och helst personnummer, finns. Det finns två utmärkta källor för det. Facebook, förstås, och körkortsregistret. Piratpartiet vill också att offentliga handlingar ska bli mer lättåtkomliga, lämpligtvis över Internet. Det kommer de att behöva tänka om, fort. Om sådana register blir så lättåtkomliga är det inte bara staten som kan övervaka människor som inte har Facebook genom ansiktsigenkänning, utan vem som helst.

Webbkameror av gator och torg, människor som plåtar loss med sina mobiler, och åkattraktioner som fotograferar och lägger ut fotona på nöjesparkens webbplats ses plötsligt i ett nytt, otrevligare ljus. Och då har jag ännu inte ens nämnt Google Glass eller Narrative Clip.

Hur kör du egentligen?

Fartkameror utmed vägarna är en förbannelse som spridit sig som pesten det senaste årtiondet. Jag tycker inte om dem. Men oavsett vad man tycker om dem, kommer de att bli mycket värre om man kopplar ihop dem med mobilspårningen. Av att man kan spåra var en mobil är, följer logiskt att man kan spåra hur fort den rör sig, förutsatt att man har förmåga att mäta tid. Det har datorer, och därför kan man programmera dem att följa mobiltelefoner som rör sig för fort på vägarna, och fotografera bilarna de befinner sig i med fartkamerorna. Även om det bara var en liten sträcka och till och med medelhastigheten mellan två kameror var mindre än den tillåtna.

Vissa människor tycker förstås att det är bra, det minskar säkert trafikolyckorna något, men de flesta, och framförallt vi män, om jag får vara lite fördomsfull, tycker att det inte alls är bra. Det inskränker den praktiska friheten på vägen, eftersom den annars är större än den juridiska. Försök införa ett sådant system i Tyskland, och ni ska få se på protester!

I krig är allting tillåtet.

En av de värsta saker som kan hända är inte att två övervakningssystem kopplas samman, utan att ett övervakningssystem och ett vapensystem kopplas samman, på en autonom undervattens-, vatten-, land-, eller luftfarkost. Det har pratats om det i media de senaste få åren, och det är naturligtvis USA som är längst fram i utvecklingen. När man utvecklat tekniken kan man skicka hundratusentals billiga, smidiga, smarta drönare att patrullera överallt. Om de ser någonting misstänkt skjuter de. Och kriget mot terrorn pågår ju överallt – billigare med drönare än patrullerande poliser! Man kan i alla fall hoppas att de även bestyckats med icke-dödliga vapen, och programmerats att först använda dem.

Jaså, lyssnar du på sådant, din terrorist?!

För några månader sedan talades det om en undersökning som visade att musiksmak och risk för att begå brott hade en korrelation. Spotify vet vad man lyssnar på. Får polisen automatisk övervakning av människors musiksmak, kommer människor med ”fel” musiksmak förstås att lättare misstänkas för den typ av brott som genren korrelerar till.

Du skriver det? Då kan vi inte anställa dig.

Det här har egentligen inte så mycket med sammankoppling att göra, men i dagarna presenterades en undersökning om hur statusuppdateringar på Facebook avslöjar bl.a. psykopater och narcissister. Jag vet inte vem som gett anslag till sådan forskning, eller utfört den, men de kan verkligen inte ha människors bästa i sinnet. Ja, förutom arbetsgivare då. Tänk vad bra med en algoritm för att sålla bort alla som är psykopater och narcissister! Sådana vill väl ingen ha på sitt företag. Att sedan massor av andra människor passar in på profilen och blir permanent arbetslösa är ju ingenting som egentligen spelar någon roll för arbetsgivarna, de slipper ju rötäggen.

Och egentligen, om psykopater och narcissister inte får jobb, vad ska de då göra? Psykopater i fängelse i förebyggande syfte, och narcissister i något slags socialbidragsboende med mycket speglar?

Papieren, bitte? Nein, Fingerabdruck, bitte!

Man ska inte behöva ha med sig legitimation, som i Nazityskland, där man kunde bli stoppad av Gestapo med orden ”Ihre Papieren, bitte”, alltså ”era papper, tack”, syftande på identitetsbevis, som man var tvungen att ha.

Vissa länder, t.ex. England, USA och Japan, tar fingeravtryck och foto på alla som reser dit. Om de databaserna kopplas ihop mellan länder, kan även t.ex. den svenska polisen använda dem. Fingeravtrycksläsare finns på en del nya mobiltelefoner. Det behövs inget krav på ID på allmän plats med ett sådant system.

Ihre Fingerabdruck, bitte!

Det är deprimerande att skriva en bloggpost som den här, för man påminner sig om hur illa det är med övervakningen idag. Men det blir inte bättre av att man blundar för sanningen. Det enda som gör att det blir bättre är ens handlingar. Om man kan tänka som övervakarna har man en stor fördel. Man kan tänka sig för hur, var och när man skriver, tar telefonen med sig, rör sig i videoövervakade områden, och framförallt kan man rösta på ett parti som vill förändra det här till det bättre. Det finns några stycken i Sverige, och Piratpartiet är det största och mest kända.

Annonser

Taggar:, , , , , , , ,

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: