Vi kan inte låtsas som ingenting längre

Totalimatic (antimon555, helt fri att använda)

Sedan länge har det bara gått åt ett håll, mot mer övervakning, mer censur, mer förbud av olika sorter, men mindre öppenhet och insyn i maktens korridorer. Oavsett vilket riksdagsparti man tittar på är det samma sak om just det här.

Mycket motiveras med bekämpning av terrorism, men hur effektivt är det med till exempel massövervakning? Eftersom det inte finns några hemliga domstolar i Sverige borde vi kunna räkna hur många terrorister som satts fast helt enkelt. Det har vissa gjort, och kommit fram till ett enkelt svar: Noll

I somras kom det fram att NSA har gått alldeles extremt långt över de flestas fantasi och en del människors gräns. Det borde vara tvärtom. Det har påpekats att vad NSA har gjort har förstört i princip all säkerhet på internet.

Varför säger inte folk ifrån på den allra skarpaste skarpen? Demonstrerar? Skickar brev fyllda med olika mängder hat? Och framförallt låter bli att använda säkerhetskrävande tjänster på internet, t.ex. internetbank, mejl med företagshemligheter, läkarjournaler, och annan personinformation och känsliga uppgifter som inte bör komma i fel händer?

Jag tror att de flesta inte gör det på grund av lathet. Man förstår inte hur illa det är, vad som kan hända, eller tror att ”det händer inte mig”, och därför är det inte en högt prioriterad fråga på de flestas dagordning.

Vad kan man göra för att få folk att vakna upp? Det kan vara svårt, inte minst eftersom de som faktiskt tror på ”rent mjöl” oftast låser hjärnan på att du har något fuffens för dig om du uttalar dig om saken. Mer om det i ett annat inlägg.

Det är hur som helst helt säkert att vi behöver vakna upp. Vi kan inte låtsas som ingenting längre. Många tänker nog, eller har undermedvetet, att ”staten kommer att stoppa det innan det blir som 1984”.

Innan vad blir som 1984? Själva övervakningen är redan mycket långt förbi den som beskrivs i George Orwells dystopi. Det som är skillnaden är att i 1984 är det en hjärntvättande förtryckande odemokratisk stat. Det finns vissa sådana saker i vår stat också, det ska man inte sticka under stol med, men än är de inte lika illa som i romanen.

Men vad är det som hindrar att vår stat gör samma sak? Övervakningen, censuren, slutenheten, är praktiskt taget laddade vapen som för tillfället – förhoppningsvis – är riktade mot grovt kriminella, men när som helst kan vändas mot alla som har avvikande åsikter.

De som sitter i positioner att göra något åt det måste ha förstått det för länge sedan. Det finns några förklaringar: Antingen underskattar de den maktgalenskap som deras efterträdare skulle kunna ha, eller så bryr de sig inte alls om framtiden, eller så är hela avsikten att skaffa makt över folket. Det är inte en lista som innehåller bra och dåliga alternativ, bara dåliga och sämre.

Förstå det här: det kommer inte att komma en magisk hand från ovan och vrida samhället rätt igen precis innan det går helt åt helvete. Det är bara folket som kan göra det, och ju längre vi väntar, desto svårare kommer det att bli. Väntar vi för länge kanske det till och med blir omöjligt. Och ”för länge” behöver inte betyda flera decennium. Varje val där inga frihetsvänligare krafter kommer in, är ett steg närmare avgrunden. Hur nära avgrunden vi är, bestäms av de som sitter nu och dem vi väljer, och förmodligen också av en del vi inte ser.

Titta på bilden. Den beskriver läget ganska bra. Tror du inte att det kliar lite i höger pekfinger på vissa människor?

Annonser

Taggar:, , , , , ,

Trackbacks / Pingbacks

  1. Varför finns övervakningen? | Integritetsnytt - 12 december, 2013

Kommentera gärna här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: